Gündem

Kabine Toplantısı Kararları Açıklandı!

Kabine Toplantısı Kararları Açıklandı

Yarın yapılacağı belirtilen Bakanlar Kurulu Toplantısı yapıldı. Yeni kabine toplantısı kararları açıklandı.  Toplantının ardından yeni kararları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, duyurdu.

Erdoğan, kapalı alanlarda maske kullanma zorunluluğunun tamamen kaldırıldığını belirtti. Toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşlarında bir süre daha devam edileceğini kaydetti. Erdoğan, “ toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına, vakalar 1000’in altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Bilindiği dünyamızın son 2 yılı bu salgının gölgesi altında geçti. Bu süreç kısa sürede her alanı etkileyen krize dönüştü.

Ülkelerin her biri kendi kapasite ve kabiliyetleri ölçüsünde salgınla mücadeleye girişti. Hastaneden sağlık personeline, solunum cihazından aşıya kadar her başlık altında ciddi sıkıntılar yaşandı. Koskoca devletlerin havalimanlarında, sınır kapılarında maske kapma kavgasına giriştiklerine hep birlikte şahit olduk.

Maruz kaldığı büyük yükün altında ezilmeyen sağlık alt yapımız ve fedakarlıklarına hep birlikte şahit olduğumuz sağlık çalışanlarımızla Sağlık Bakanımızın koordinasyonunda, dünyada örnek bir varoluş mücadelesini ortaya koyan bu heyeti kutluyorum.

Diğer ülkelerde insanların sağlık kuruluşlarına erişimi sınırlanırken, biz salgın döneminde şehir, devlet hastaneleriyle 16 binin üzerinde yeni yatağı da hizmete açtık. Salgınla en etkili mücadeleyi yürütürken toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında da herhangi bir zafiyete müsaade etmedik.

Her alanda olduğu salgınla mücadelede yol göstericimiz bilimin ışığı bilim insanlarımızın gayretleri olmuştur. Yönetim olarak bize en büyük desteği Bilim Kurulumuz ve alt çalışma gruplar vermiştir.

Salgının başlangıcında bilinmeyen, tanınmayan bir virüsle karşı karşıya gelinmiş olmasının yol açtığı belirsizlikler vardı. Virüsün kaynağı olarak gösterilen Çin’den gelen bilgiler dehşet bir tablo ortaya koymaktaydı. Kendi verilerimizi analiz ettikçe bilgilerimizi geliştirdik. Kendi mücadele yöntemlerimizi oluşturduk. Yerli solunum cihazından tanı kitine aşı üretimine kadar pek çok başarıya hep birlikte imza attık. Bugün dünyada kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden biriyiz.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya bu konuda hiç hayırla yad edilmeyecek bir yaklaşım sergilemiştir. Kendi güvenlikleri dışında hiçbir şeyi umursamayan ülkelerin tehditler karşısında bu bencilliği tarihin utanç sayfalarına kaydedilmiştir. Türkiye olarak bu süreçten çıkardığımız ders diğer alanlar sağlık alt yapısı konusunda kendi kendimize yeterli hale gelmemizin şart olduğudur.

Salgının artık kitlesel bir tehdit olmaktan çıkmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinin hemen tamamı kısıtlamaları kaldırmıştır. Ülkemizin bu aşamaya geldiğine inanıyoruz. Nitekim bugün yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında bu hususlar enine boyuna değerlendirilmiştir. Bilim Kurulumuz bundan sonra olağanüstü bir durum olmadıkça düzenli toplantıya ihtiyaç kalmadığı görüşüne varmıştır. Sağlık Bakanlığımız ise Salgın Yönetimi Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarını yine sürdürecektir.

“KAPALI ALANLARDAKİ MASKE KULLANMA ZORUNLULUĞU TÜMÜYLE KALDIRILMIŞTIR”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 3 yıldır çeşitli kapsamlarda uygulanan kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir.

Bilim Kurulumuzun önerisi ileri yaşlardaki kişiler ile kronik hastalığı, hastalık şüphesi ve riskli gruplarla teması olanların maske kullanmaya devam etmeleri yönündedir. Bilim Kurulumuz, kronik hastalar ve yaşlılar başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın salgına karşı en büyük kozumuz olan aşıların hatırlatma dozlarını ihmal etmemelerini önermektedir.”

 

 

Yorum Yap